Tapahtumat

Naispuutarhuri pitää käsissään taimea.

Tällä sivulla vinkkaamme mielenkiintoisista, hankkeemme teemaan liittyvistä tapahtumista.

2024

Kestävät ruokapalveluhankinnat -webinaari 16.2.2024 klo 9.00–10.30

Webinaarissa käsitellään ruokapalveluhankintoja strategisesta näkökulmasta ja opitaan miten hankinnan keinoin voidaan edistää organisaation kestävyys- ja vastuullisuustavoitteita. Sivuamme myös ruuan hiilijalanjälkilaskentaa, luonnon monimuotoisuuden edistämistä ruokahankinnoissa sekä ajankohtaisia muuttuvan maailmantilanteen luomia haasteita, mm. huoltovarmuutta ja ruuan hinnan nousua.

Näitä teemoja kanssamme avaa erityisasiantuntija Auli Väänänen Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaosastosta. Webinaarin vetää TAMKin palveluliiketoiminnan lehtori, FUSILLI-hankkeen asiantuntija Sanna Luoto. Ilmoittaudu mukaan kaikille kiinnostuneille avoimeen webinaariin! 

2023

Lähellä!-lähiruokatapahtuma Tampereen kauppahallissa 30.9.2023 klo 11–16

Tapahtuma herättelee miettimään omien ruokavalintojen kestävyyttä terveellisen ravitsemuksen, ruokaketjun oikeudenmukaisuuden sekä ilmasto- ja ympäristövaikutusten näkökulmista. Tule tutustumaan lähiruokaan ja planetaariseen ruokavalioon sekä maistiaisille!

Kestävän kehityksen viikolla FUSILLI-hanke vierailee pääkirjasto Metsossa keskiviikkona 27.9.2023

Tervetuloa tutustumaan planetaariseen ruokavalioon ja löytämään omia askelia kohti kestäviä ruokavalintoja!

Lyhyt johdatus siementen keruuseen kotipuutarhassa – Tervetuloa ilmaiselle verkkoluennolle 6.9.2023

Keräämällä hyötykasvien ja kukkien siemeniä talteen voi säästää pitkän pennin tulevaisuudessa. Samalla tulee harrastaneeksi omavaraisuutta sekä todellista lähituotantoa.

Tällä luennolla käydään ensin lyhyesti läpi terminologiaa ja biologista perustaa, mitä tarkoittaa itsepölytteinen (itsesiittoinen), ristipölytteinen (ristisiittoinen), hyönteispölytteinen, tuulipölytteinen, itsesteriili, populaatiolajike ja hybridilajike. Sitten tutustutaan siemenviljelyyn ja siementen keruun käytäntöihin esimerkkikasvien kautta. Käydään läpi keskeiset vaiheet 1-vuotisten, 2-vuotisten ja monivuotisten kasvien siemenviljelyssä sekä erot siementen talteenotossa riippuen siitä, missä kasvinosassa siemenet kehittyvät. Lopuksi on aikaa kysymyksille. Luennoitsijana Tuukka Häkkinen Siementarha Oy:sta.

Luento järjestetään keskiviikkona 6.9. klo 18.00–19.30. Linkki tapahtumaan (Microsoft Teams -livelähetys)

Luento on nähtävillä sen jälkeen kaksi viikkoa FUSILLI– hankkeen youtube -kanavalla sekä Tampereen kanavalla.

Tilaisuuden järjestää Tampereen kaupunki ja FUSILLI -hanke, jonka tavoitteena on edistää kestävää ruokajärjestelmää kaupungeissa. FUSILLI-projekti saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta (rahoitussopimus nro 101000717). Hankkeen kesto on 2021–2024.

Villivihannesretket touko- ja kesäkuussa

  • Villivihannesretki Kaukajärvellä maanantaina 22.5. klo 18-20
    Tapaamme Haiharan kartanon päärakennuksen edessä osoitteessa Haiharankatu 30.
  • Villivihannesretki Tohlopissa maanantaina 29.5. klo 18-20
    Tapaamme Tohlopin matonpesupaikan luona lähellä osoitetta Epilänkatu 65a. (HUOM. osittain esteellinen)
  • Villivihannesretki Vuoreksessa perjantaina 2.6. klo 18-20
    Tapaamme Vuoreksen keskuspuistossa osoitteessa Asuntamaanraitti 4.

Lue lisää uutisestamme.

Viljelyneuvontaa Monitoimitalolla toukokuussa keskiviikkoisin klo 17–19

Tule ilmaiseen viljelyneuvontaan kyselemään esimerkiksi kompostoinnista, kumppanuuskasveista, vuoroviljelystä ja luonnonmukaisesta lannoittamisesta sekä torjunnasta. Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma ja FUSILLI-hanke järjestävät kaikille ilmaista viljelyneuvontaa toukokuun joka keskiviikko klo 17–19. Paikkana on Nuorten kulttuurikeskus, osoitteessa Monitoimitalo 13, Tampere. Vinkkejä antaa 4H:n viljelyneuvoja.

Lue lisää uutisestamme.

Ruokavalinnat – mitä väliä? Tule Sampolaan luennolle tai striimin ääreen 22.3.2023 klo 17.00–18.30

Miten lisätä kasvisten käyttöä? Miksi minun pitäisi kiinnostua kasvisruoasta? Mikä vaikutus ruokavalinnoilla on maapallolle? Tervetuloa luennolle Sampolaan tai Tampereen seudun työväenopiston striimin ääreen oppimaan ruoasta ja ruokavalinnoista. Markus Vinnari Helsingin yliopistosta ja Katri Korpunen Venneriltä kertovat, miten tehdä kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja. Tule Tampereen Sampolaan kysymään ruoasta. Osallistujille on luvassa pullaa ja reseptivihko!

Aika: 22.3.2023 klo 17.00–18.30
Paikka: Tampereen seudun työväenopisto, Sampola, Sammonkatu 2, 33540 Tampere, auditorio

Tulevaisuuden ruoka -tapahtuma TAMKissa 31.1.2023 klo 13.30–17.00

Tilaisuudessa on tarjolla inspiroivia puheenvuoroja, tietoa, kokemuksia ja maistiaisia planetaarisesti kestävästä tulevaisuuden ruoasta ja ruokaketjusta. Tule kuulemaan, mistä on kysymys sekä pohtimaan, millaisia mahdollisuuksia tulevaisuuden ruoalla on matkailu- ja ravintolapalveluissa. Ilmoittaudu  mukaan 15.1.2023 mennessä, paikkoja on rajoitetusti.

Aika: tiistai 31.1.2023 klo 13.30–17.00
Paikka: Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) Catering Studio Living Lab, Kuntokatu 3, Tampere
Katso tarkempi ohjelma uutisestamme.

2022

16.11.2022 klo 1719
Tule edistämään kaupunkiviljelyä Tampereella Frenckellin Auditorion työpajaan

Miten sinä haluaisit tuottaa ruokaa Tampereella nyt ja tulevaisuudessa?

Marjapensaspuistoja, yhteisiä palstoja, vihertäviä kattopuutarhia – mitä kaikkea kaupunkiviljely voikaan olla! Tule kertomaan omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi tulevaisuuden tarpeista: ideoidaan yhdessä, miten kaupunkiviljelystä, yhteisöllisestä viljelystä ja kaupunkitilasta voitaisiin saada kaupungissamme entistä enemmän irti. Hyödynnämme työpajan antia kestävän ruokajärjestelmän edistämisessä Tampereen kaupungilla.
Keskusteluun osallistuaksesi ei tarvitse olla aiheen asiantuntija – riittää, että haluat jakaa omia kokemuksiasi ja ideoida yhdessä tulevaa!

Lämpimästi tervetuloa Tampereen kaupungin ja FUSILLI-hankkeen järjestämään yhteiseen keskusteluun keskiviikkona 16.11. klo 17−19 Frenckellin Auditorioon (Frenckellinaukio 2, käynti Teatteri Frenckellin sisäänkäynnistä)!

Iltapalaa on tarjolla jo klo 16.30 alkaen. Etäosallistuminen työpajaan ei ole mahdollinen. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse elina.pulliainen@tampere.fi maanantaina 14.11. mennessä. Iltapala on kasvisruokaa – kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioista. Kutsua saa myös välittää eteenpäin, jos tunnistat lähipiiristäsi muita aiheesta kiinnostuneita!

 

18.10.2022 klo 11−16
Supermarsu-päivä Tampereen Vapriikissa

FUSILLI-hanke on mukana Supermarsu-päivässä Tampereen Vapriikissa tiistaina 18.10.2022 klo 11−16. Meidät löytää 1. kerroksesta klo 11–15 Arjen ilmastotekoja Supermarsun tavoin -osiosta. Mukana on myös Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö. Tulkaa keskustelemaan kanssamme kestävästä ruokajärjestelmästä: meitä kiinnostaa kuulla, miten voimme yhdessä tehdä siitä paremman ja mitä te toivotte kaupungilta!

Päivän aikana ja jo nyt voitte myös osallistua teeman kehittämiseen kyselyn kautta. Vastaamiseen menee noin 10 minuuttia: https://www.fusilli.fi/kysely/

1.10.2022 klo 13.00−14.30
Syksyiset luonnon antimet -retki Tampere-päivänä

Tervetuloa FUSILLI-hankkeen ja Tampereen kaupungin Hiilineutraalit teot -ohjelman tarjoamalle retkelle Makkarajärven ympäristöön! Retkelle pääset kätevästi ratikalla. Retki järjestetään Tampere-päivänä lauantaina 1.10.2022 klo 13.00−14.30.

Syksyinen luonto tarjoaa meille marjoja ja sieniä, mutta myös paljon muuta! Retkellä opit asiantuntijan opastuksella, mitä villiä syötävää metsästä voit vielä syksyllä kerätä. Tutummat marjat ja sienet käydään myös läpi. Kokoontuminen raitiolinjan 3 Hervantajärven päätepysäkillä. Retkelle mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Voit ilmoittautua myös varasijalle.

17.9.2022 klo 11−16, AhlmanEdu, Tampere
Elämää maasta -tapahtuma

Tervetuloa Ahlmanille paikallisen ruoan ja kestävän elämän juhlaan! Elämää maasta on koko perheen tapahtuma, joka tarjoaa lähiruokamakuja ja maanläheisiä elämyksiä syyskuiseen lauantaipäivään Tampereella AhlmanEdulla.

Paikalla on pirkanmaalaisia lähiruoan tuottajia ja muita pientoimijoita myymässä tuotteitaan. Päivän aikana pääset myös tutustumaan AhlmanEdun puutarhaan ja bioaktiiviseen kompostiin. Luvassa on myös AhlmanEdun opiskelijoiden toteuttamaa monipuolista ohjelmaa. Paikan päällä voit nauttia ravintola- ja kahvilapalveluiden lähiruokaherkuista. Tule siis tutustumaan lähiruokaan, tekemään herkullisia ostoksia ja kokemaan uusia elämyksiä!

 

9.9.2022 klo 18.00
Hävikki-illallinen AhlmanEdulla

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n Kaikki käyttöön -hanke, FUSILLI-hanke ja Ravintola Kajo tarjoilevat AhlmanEdulla hävikkiteemaisen illallisen pe 9.9.2022 klo 18.00.

Neljän ruokalajin menun loihtivat Ravintola Kajon visionäärit Vellu ja Teemu, jotka hyödyntävät illalliskokonaisuudessaan AhlmanEdun puutarhan ja tilakokonaisuuden sivuvirtoja ja hävikkiä. Upeita makuelämyksiä Vellun ja Teemun kanssa toteuttavat AhlmanEdun ravintola- ja cateringalan opiskelijat. Illan menu on kasvispohjainen ja mahdollista toteuttaa myös vegaanisena. Osallistu mukaan huikealle makumatkalle ja varaa paikkasi: myynti@ahlman.fi / 050 3833 944. Katso tapahtuman tarkemmat tiedot AhlmanEdun verkkosivulta.

 

8.9.2022 klo 16.0019.30
Kompostityöpaja: Kaikki käyttöön x FUSILLI

Kompostoidaan AhlmanEdulla! Tutustu käytännönläheisen kompostityöpajan siivin maaperän eliöiden, ravintoverkkoon ja luonnollisen ravinnekierron maailmaan. AhlmanEdun projektiasiantuntijat Oskari Pikkarainen ja Dora Tkalec opastavat bioaktiivisen kompostoinnin periaatteita työpajassa. Oskarin ja Doran opit pohjaavat maaperäbiologi Elaine Inghamin Soil Food Web -menetelmään.

Kompostityöpajan ohessa tarjoillaan herkullinen hävikki-illallinen. Hävikit ja lisukkeet illalliseen AhlmanEdun tilapuodista, keittiöiltä ja puutarhalta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Dodo ry:n ja FUSILLI-hankkeen kanssa. Tapahtuma on osa FUSILLI-hankkeen Tampere Living Labin Food Club -toimintaa ja Dodo ry:n Kaikki Käyttöön -hävikkiruokahanketta, joka järjestetään Maa- ja Metsätalousministeriön ruokaviraston tuella. Tapahtuma on maksuton. Lisätiedot Ahlman Edun verkkosivuilla.

 

11.5.2022 klo 17−18 (Tampere-talon pääaula)
Aulaklubi: Sanomisen paikka − Tulevaisuuden kaupunkiviljelyä

Toukokuussa Sanomisen paikka -paneelikeskustelussa visioidaan kaupunkiviljelyn roolia kestävän ruokajärjestelmän edistäjänä. Tule kuulemaan kaupunkiviljelyn aktiivien, ammattilaisten ja mahdollistajien näkemyksiä kaupunkiviljelyn uusista suunnista. Mukana paneelissa ovat palstaviljelyn asiantuntija 4H:lta, tutkija Krista Willman Tampereen yliopistolta, omatarhuri Santeri Urhonen sekä kaupunkiviljelijä Jonna Niiniaho. Paneelin on kutsunut koolle Ekokumppanit ja keskustelua luotsaa FUSILLI-hankkeen projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen Tampereen kaupungilta.

27.4.2022 klo 17−18 (Tampere-talon pääaula)
Aulaklubi: Sanomisen paikka − Arjen kestävät ruokavalinnat

Huhtikuussa Sanomisen paikka -paneelikeskustelussa unelmoidaan kestävistä ruokavalinnoista. Miltä kestävä ruokajärjestelmä näyttää kaupunkilaisen, alan yrittäjän, tutkijan ja kaupungin näkökulmasta? Panelisteina paikalla TAMKin restonomiopiskelija Anu Haapalainen, yrittäjä Iida Koskinen by Cafe Katto, dosentti Markus Vinnari Helsingin yliopiston taloustieteen laitokselta sekä ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala Tampereen kaupungilta. Keskustelua emännöi FUSILLI-hankkeen asiantuntija Sanna Luoto TAMKin Palveluliiketoiminnan koulutuksesta.

3.3.2022 klo 12−16 (online)
SITRA: Miltä näyttää tulevaisuuden ruoantuotanto?

Sitran ja Helsingin yliopiston webinaarissa keskustellaan ruoantuotannon tulevaisuudesta. Mikä muuttuu ja miksi muutoksia täytyy ennakoida? Millaisia mahdollisuuksia vaihtoehtoiset proteiinit tuovat? Webinaari on osa Sitran rahoittamaa Helsingin yliopiston Elintarviketuotannon murros Suomessa –hanketta. Hankkeessa selvitetään, mitä maailmanlaajuinen muutos tarkoittaa Suomelle ja miten siihen voidaan varautua. Miten uudet teknologiat vaikuttavat ruoantuotantoon, millaisia mahdollisuuksia muutos tuo yrityksille ja miten suomalaiset kuluttajat suhtautuvat muutokseen? Tervetuloa kuulemaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden alustuksia, sekä keskustelemaan elintarviketuotannon murroksesta ja tulevaisuusnäkymistä!