Tampereen kaupunki

Ilmakuva Tampereen ydinkeskustasta.
Visit Tampere, Skyfox, Marko Kallio

Tampere on elinvoimainen 240 000 asukkaan kaupunki. Kaupungin keskustaa ympäröivät kauniit järvi- ja harjumaisemat, jotka sijaitsevat Pyhäjärven ja Näsijärven välissä olevalla kannaksella. Ruoka on tärkeä osa toimintaa kaupungissa ja sen lähialueilla, sillä Pirkanmaalla toimii yli 4400 ruoantuottajaa.

Väestön kasvaessa kaupunki aikoo kehittyä opiskelijoiden, innovaatioiden ja kestävän kehityksen keskuksena. Uusien ideoiden testaaminen osana elävää kaupunkikehitystä ja yhteistyö laajojen sidosryhmien kanssa on esimerkki kaupungissa toteutettavasta innovatiivisesta kehityksestä.

Hiedanrannan tuleva kaupunkialue on hyvä esimerkki elävästä koealustasta. Hiedanrannan syötävä puutarha, kelluvat viljelykset ja erilaisten ruoantuotannon yritysten kokeilut alueella ovat osa kestävän ruokajärjestelmän testaamista Tampereella.

Ruoantuotanto näkyy myös ympäri kaupunkia, kun asukkaat nauttivat ruoan kasvattamisesta viljelypalstoilla, siirtolapuutarhoissa ja omilla pihoillaan. Vuonna 1916 perustettu Hatanpään siirtopuutarha oli ensimmäisten joukossa Suomessa. Myös uusissa kaupunginosissa panostetaan kaupunkilaisten viljelymahdollisuuksiin.

Tampereen kaupungin rooli FUSILLI-hankkeessa on erityisesti miettiä, miten kaupunki voisi parhaiten tulevaisuudessa edistää kestävän ruokajärjestelmän syntymistä. Osana hanketta kaupunki tarkastelee omaa rooliaan ruoantuotannon ketjussa ja laatii toimenpideohjelman tulevaisuuteen. Kaupunki selvittää erilaisia olemassa olevia ruokajärjestelmähankkeita, tekee aiheeseen liittyviä politiikkasuosituksia ja integroi kestävän ruokajärjestelmän vision ja toimenpiteet osaksi Hiilineutraali Tampere 2030 –tiekarttaa.

Lisätietoja antaa:

Silva Vuopponen
Projektipäällikkö, FUSILLI-hanke
Tampereen kaupunki
silva.e.vuopponen@tampere.fi
041 730 1710