Unit-lehdessä: Tarjolla planetaarista lähiruokaa – tällaisia muutoksia tarvitaan, jotta ravintoa riittäisi tulevaisuudessa kaikille

Vihreitä vihanneksia kasvaa pellolla, taustalla sininen taivas.

Suurin osa maailman ruoasta kulutetaan kaupungeissa, ja syöjien määrä kasvaa koko ajan. Tampere pohtii nyt, miten kaupunki sidosryhmineen voi edistää kestävää ruoantuotantoa ja kuluttamista. Tampereen korkeakouluyhteisön Unit-lehti otti aiheesta selvää − lue mielenkiintoinen artikkeli!

Miten kaupungit voivat osallistua kestävien, turvallisten ja terveellisten ruokajärjestelmien luomiseen? Tampereen kaupunki pohtii tätä FUSILLI-hankkeessa, johon osallistuu 12 Euroopan kaupunkia sidosryhmineen.

Suurin osa ruoasta kulutetaan kaupungeissa, ja ruoan kysynnän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Moni yhdistää kestävän ruokavalion kasvisruokaan, mutta lihasta ja maitotuotteista tuskin luovutaan tulevaisuudessa täysin. Ruokajärjestelmien kehittämisessä on huomioitava myös ihmisten erilaiset sosioekonomiset asemat, mieltymykset ja valinnanvapaus. Lisäksi ruoka on monelle tunnepitoinen asia, minkä vuoksi muutoksia ei kannata tuputtaa.

Kestävässä ruoantuotannossa maaperää ja eläimiä hoidetaan vastuullisesti ja uudistavasti. Maanmuokkausta, kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä on vähennettävä, sillä jos maaperä ei voi hyvin, väestölle on mahdotonta tuottaa riittävästi ja kestävästi ravinteikasta ruokaa.

Lue lisää Unit-lehdestä: Tarjolla planetaarista lähiruokaa – tällaisia muutoksia tarvitaan, jotta ravintoa riittäisi tulevaisuudessa kaikille

 

Teksti: Janica Brander
Kuva: Jenni Arjoranta, Ahlman