Planetaarinen ruokavalio on kaikkea muuta kuin avaruustiedettä: maistuvaa, terveellistä ja ekologisesti kestävää ruokaa tarjoiltiin TAMKin kampuksen pop-up -ravintolassa

Planetaarisia jälkiruokaherkkuja

Ruoka katosi vikkelästi parempiin suihin, kun Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat tarjoilivat terveellistä, kasvispainotteista ja ekologisesti kestävää ruokaa TAMKin kampuksen pop up -ravintolassa.

Tampereen ammattikorkeakoulun kampusravintolassa kävi lounasaikaan kova kuhina keskiviikkona 20.4.2022, kun tarjolla oli planetaarisen ruokavalion mukaan valmistettua lounasta. Teemapäivän toimeksiantajana toimi FUSILLI-hanke ja yhteistyökumppanina Saarioinen.

Planetaarisessa ruokavaliossa syödään paljon vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja. Eläinperäisten ruoka-aineiden, suolan ja sokerin määrän osuutta vähennetään olennaisesti.

Planetaarinen ruokalista
Pop up -ravintolassa tarjottiin planetaarisen ruokavalion mukaisia maistuvia makuja. Kuva Sanna Luoto

− Opiskelijat konseptoivat, valmistivat ja tarjoilivat kolme eri lounasvaihtoehtoa Campusravitan lounaan yhteyteen. Lounasruokien pohjana hyödynnettiin Saarioisten keittojuuria. Keittojuuri-tuoteperhe toimii hyvin kasvispohjina ja niistä saa työstettyä erilaisia, intensiivisiä makuja, taustoittaa TAMKin lehtori ja FUSILLI-hankkeen asiantuntija Sanna Luoto.

Lounaslautanen ja lisukkeet tarjottimella.
Lounasherkkuja linjastolta. Kuva: Ella Kallio

Luodon mukaan pop up -ravintola oli tunnelmaltaan kiva, raikas ja tarjosi ennen kaikkea terveellisiä, helpostilähestyttäviä ja hyviä makuja. Tarjolla oli täyteläistä maa-artisokkakeittoa ja paahdettuja kikherneitä, kreikkalaistyylistä broilerimoussakaa ja pasta arrabiataa. Lisukkeina tarjoiltiin raikasta papusalaattia, juureshummusta ja savuista tomaattilevitettä sekä jälkiruoaksi kuohkeaa vispipuuroa ja juuressoseesta valmistettu brownie.

Opiskelijat olivat panostaneet aiheeseen sopivaan somistukseen ja he jakoivat ständillä  lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta. Vatsat kylläisinä oli mukava osallistua myös visailuihin ja kilpailuihin.

Lounaslinjastolla tarjolla olevaa ruokaa.
Lounaslinjastolta sai valita kolme eri lounasvaihtoehtoa. Kuva Ella Kallio

− Tämä on erittäin hyvä startti tämäntyyppiseen pop up -ravintolatoimintaan ja yhteistyöhön Campusravitan, Saarioisten ja muiden toimijoiden kanssa. Samalla kehitämme ammattikeittiön reseptiikkaa ja avaamme planetaarista ruokavaliota käytännössä, toteaa Luoto tyytyväisenä.

”Tällaista kampusravintolan tarjonnan tulisi aina olla”

Lounaslinjastolla kävi tasaiseen tahtiin väkeä tutustuttamassa makunystyröitään planetaariseen ruokavalioon.

− Todella hyvää ja maistuvaa ruokaa, kommentoivat Karoliina Tuukkanen ja Elina Pulliainen Tampereen kaupungilta ja Sanna Teinilä Ekokumppaneista.

Kolme iloista naista lounasruokailemassa.
Sanna Teinilä (vas.), Karoliina Tuukkanen ja Elina Pulliainen kiittelivät hyviä makuja. Kuva Ella Kallio

Ruokailemaan tulleet opiskelijat söivät myös hyvällä ruokahalulla. Rakennusarkkitehdiksi opiskelevat ja sekasyöjiksi tunnustautuvat Veli-Pekka Lahtinen ja Juhana Palokangas olivat valinneet lautasilleen täysin kasvispohjaisen arrabbiata-kastikkeen lisukkeineen.

− Tämä jauhelihakastike näyttikin tosiaan olevan kasvispohjainen. On oikein raikas kokemus, mausteisempaa ja makukokemukseltaan monipuolisempi, miehet kommentoivat.

Vihanneksia lounaslinjastolla.
Opiskelijat olivat panostaneet myös lounasruokailijoiden viihtyisyyteen. Kuva Sanna Luoto

He olivat huomanneet linjastolla myös poikkeuksellista koristelua.

− Niistä tuli hyvä ja houkutteleva fiilis, teki mieli ottaa enemmän ruokaakin.

Kertomansa mukaan opiskelijat eivät ole juurikaan miettineet ruokaa ilmaston tai kestävyyden kannalta, mutta totesivat, että ruuan alkuperä kiinnostaa.

− Olisi mielenkiintoista tietää, mistä ainekset tulevat ja minkälaiset päästöt niillä on. Pääasia on kuitenkin hyvä maku, Palokangas kommentoi.

Opiskelijat kertoivat planetaarisesta ruokavaliosta infopisteellä.
Restonomiopiskelijat kertoivat planetaarisesta ruokavaliosta infopisteellä. Kuva Sanna Luoto

Mikä planetaarinen ruokavalio?

Planetaarisessa ruokavaliossa syödään vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja nykyistä reilusti enemmän, kun taas eläinperäisten ruoka-aineiden ja sokerin osuutta vähennetään olennaisesti. Ruoan terveellisyys, ekologinen kestävyys ja globaali ruokaturva ovat haasteita, joita ruokavaliolla voidaan ratkaista. Lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta löytyy mm. https://eatforum.org/

 

Teksti: Hanna Ylli
Kuvat: Sanna Luoto ja Ella Kallio