Silta-lehti: FUSILLI-hanke ratkoo tulevaisuuden kaupunkien ruokajärjestelmiä

Nainen hymyilee FUSILLI-pull upin edssä.
Sanna Luoto on Tampereen ammattikorkeakoulussa palveluliiketoiminnan lehtori ja FUSILLI-hankkeen asiantuntija. Kansainvälinen FUSILLI-hanke kehittää kaupunkien ruokajärjestelmiin kestäviä ratkaisuja. Kuva: Hannu Jukola, Silta-lehti

Tamperelainen seurakuntalehti Silta kertoi hankkeestamme.

”FUSILLI-hankkeen tavoitteena on kehittää ja toteuttaa kaupunkien ruokajärjestelmiin kestäviä ratkaisuja. Suomesta mukana on muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulu. TAMK toimii myös yritysmentorina Tampereen seurakuntien hävikkiruokaravintola Kierrolle.

Ruoka on elämisen ehto, aivan olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Aika harvoin tulemme kuitenkaan miettineeksi, miten paljon tapahtuu ennen kuin ravinto on lautasellamme. Missä ja miten ainekset on kasvatettu? Kuinka kaukaa ruoka on kuljetettu? Millaisia jälkiä luontoon syntyy ennen ruokailua ja sen jälkeen.

Toimivassa ruokajärjestelmässä tuotetaan, jalostetaan ja kulutetaan terveellistä ruokaa ympäristöä ja luonnonvaroja säästäen.

Näitä asioita pohditaan FUSILLI-hankkeessa, johon osallistuu 12 eurooppalaista kaupunkia. Suomesta mukana ovat Tampereen kaupunki, Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), Ahlman ja Ekokumppanit. Yhdessä toimijat osallistavat päättäjiä, alan yrityksiä ja tamperelaisia parempien ruokajärjestelmien kehittämiseen.

Ruokajärjestelmien muuttaminen ei ole aivan yksinkertainen tehtävä, vaan vaatii muutoksia ajattelutavoissa. Lehtori ja FUSILLI-hankkeen asiantuntija Sanna Luoto sanookin, että haasteet voivat tuntua isoilta.

– Kukaan ei pysty isoon muutokseen yksin, tämä haastaa myös meitä kouluttajia. Mutta yhdessä voimme pitää yllä toiveikkuuden ajatusta, että asioita voi muuttaa, sanoo Sanna Luoto.

Luodon mukaan FUSILLI-ajattelussa ei tehdä jyrkkää vastakkainasettelua eläinperäisen ruuan ja kasvisravinnon välille.

– Ruokajärjestelmää kehitetään positiivisen kautta. Kannustetaan käyttämään kasviksia, mutta ruokavaliossa voi olla myös eläinperäistä ruokaa. Eläinperäiset tuotteet voivat olla osa kotimaista ruokatuotantoa ja huoltovarmuutta.”

Lue 5.12.2023 julkaistu uutinen Silta-lehden verkkosivuilta.

Teksti: Kaarina Lehtisalo, Silta-lehti
Kuva: Hannu Jukola