AhlmanEdun puutarhapäiväkirja: Penkkiviljelmällä yhdistyvät kestävä alkutuotanto ja talous

Värikkäitä vihanneksia tiskillä.

"Vuonna 2021 AhlmanEdun pihapiirin perustettu kasvimaa on rakentunut ja löytänyt paikkansa osana monipuolista ammattioppilaitosta, maatilaa ja Tampereen urbaania kaupunkimaisemaa. Pieni 1000m2 urbaani viljelmä, ja kuluneet kolme satokautta siellä, ovat opettaneet minulle paljon puutarhan perustamisesta, maanhoidosta, kasveista sekä viljelysuunnittelusta", kertoo Oskari Pikkarainen blogitekstissään.

”Kolmas satokausi AhlmanEdun penkkiviljelmällä jää taakse. Puutarha on perustettu EU:n rahoittamassa FUSILLI-hankkeessa. Se toimii osana Tampereen Livin Lab -kokonaisuutta ja tarjoaa oppia kaupunkiviljelystä. Hankerahoitus on mahdollistanut penkkiviljelmän perustamis- ja kehittämistyön.

Puutarhasta on kuluneiden vuosien aikana rakentunut kukoistava ja monimuotoinen keidas. Se tarjoaa kaupunkilaistuneelle ihmisolennolle mahdollisuuden oivaltaa ja syventää suhdettaan ruoan alkuperään, siihen liittyviin luonnon sykleihin sekä vaikutukseen joka ruoan tuotannolla on ympäristöön ja maisemaan, jossa elämme. Kun syömme, syömme ympäristöämme ja maisema ympärillämme (tai jossain muualla) muuttuu syömisemme myötä.

Kolmen satokauden aikana viljelmällä on vieraillut valtava joukko ihmisiä, ja puutarhasta on tullut osa AhlmanEdun opetusta.”

Lue Oskari Pikkaraisen blogiteksti AhlmanEdun verkkosivuilta.

 

Teksti: Oskari Pikkarainen
Kuva: Jenni Arjoranta