AhlmanEdun puutarhapäiväkirja: Bioaktiivisen kompostin kokeilu tuottaa hyviä tuloksia

Porkkanoita.

"Maaperän ravintoverkkomenetelmällä voi elvyttää maaperän toimintoja. Hyvän kompostin tekeminen ei ole helppo tehtävä. Se vaatii paljon harjoittelua ja prosessin ymmärtämistä onnistuakseen", kirjoittaa AhlmanEdun projektipäällikkö Dora Tkalac puutarhapäiväkirjassa.

Olemme viimeiset kolme vuotta AhlmanEdulla kehittäneet kompostointiprosessia, joka perustuu tohtori Elaine Inghamin opetuksiin maaperän ravintoverkkomenetelmästä. Menetelmän ja maaperäekologian nykyisten tutkimusten mukaan maaperän mikro-organismit ovat kaikkien maaperän prosessien moottoreita. Näihin prosesseihin lukeutuvat ravinteiden kierto, maaperän rakenteen ja biologisen monimuotoisuuden ylläpitäminen, hiilen sitominen, veden pidättäminen ja kasviterveyden tukeminen. Itse asiassa kasveilla ja maaperän mikro-organismeilla on monia vastavuoroisia suhteita, jotka luovat kestäviä ja kukoistavia ekosysteemejä.

Bioaktiivinen komposti on erittäin tehokas aine maaperän toimintojen palauttamiseksi. Oikein hajonnut orgaaninen aines sisältää runsaasti hyödyllisiä maaperän mikro-organismeja, jotka kaikki osallistuvat maaperän toimintojen palauttamiseen. Bioaktiivisen kompostin valmistusprosessi itsessään varmistaa, että tuloksena on erittäin monipuolinen maanparannusaine, joka sisältää runsaasti maaperän mikro-organismeja tasapainoisessa ja halutussa suhteessa. Bioaktiivista kompostia voidaan käyttää sellaisenaan tai ruiskutettavana kompostiuutteena ja kompostiteetä lehtilannoitteena.

Analyysit osoittavat, että tuottamamme bioaktiivinen komposti on erittäin monipuolinen, ravinteikas ja vakaa maanparannusaine. Tavoitteenamme on kehittää Suomen ympäristöön soveltuva kompostointimenetelmä.

Siksi teemme monia kompostiin perustuvia maanparannuskokeita niin AhlmanEdun tilakokonaisuudessa kuin paikallisilla maatiloilla ja taimitarhoillakin.

Lue Dora Tkalecin blogiteksti AhlmanEdun verkkosivuilta.

 

Teksti: Dora Tkalec
Kuva: Jenni Arjoranta