Tuo pallean puristus on monella jalostunut motivaatioksi luoda erilaisia siltoja kuilun yli. Näin myös itselläni. Pyöritän AhlmanEdun pihassa tiistaisin Luonnon tutkijat -ryhmää, joka tutustuu mm. ruoan alkutuotantoon pihan penkkiviljelmällä. Viime vuonna autoimme porkkanoiden sadonkorjuussa ja hämmästyksekseni lapset seisoivat rivissä puutarhan reunalla. Selvisi, etteivät he halunneet liata kenkiään ja vieroksuivat multaisia porkkanoita. Lopulta porkkanat kuitenkin nostettiin ja adidaksia hinkattiin puhtaiksi porkkanamaistiaiset suussa. Tadaa. Yksi pala siltaa rakennettu yli kuilun.
Minimaatilan voi luoda vaikkapa maitopurkkiin tai kenkälaatikkoon
Toissa vuonna julkaistiin Minimaatilan ohjekirja Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen avulla. Pajan ideoi Oskari Pikkarainen ja allekirjoittanut loi ideasta lasten kanssa helposti toteutettavan projektin ammattilaiselle kuin kotikasvattajallekin.
Minimaatila luodaan esimerkiksi maitopurkkiin, kenkälaatikkoon tai kulhoon. Astia halutessa koristellaan ja täytetään omin käsin mullalla. Pikkulegotalon kylkeen kylvetään itsevalitut syötävät kasvin siemenet. Tilalle voi muuttaa dinosauruskarjaa, batmanien armeija tai vaikka Frozenin Elsa puutarhuriksi!
Lapsen vastuulla on huolehtia kasvien valon saannista, riittävästä vedestä ja leikata maisteltavaa, sekä harventaa liian runsasta kasvustoa. Lelueläimistä huolehditaan ja aikuisen kanssa voi ihastella kasvun ihmettä. Näin yksinkertaisesti tarjotaan moniaistillinen keino käsitellä maatilakokonaisuuden kasvi-, mineraali-, eläin- ja ihmiskuntaa. Tadaa taas.
Minimaatila-työpaja lastenkulttuurikeskus Rullassa
Viimeisin ohjattu Minimaatila-työpaja toteutui Tampereella lastenkulttuurikeskus Rullassa FUSILLI-hankkeen toimeksiantona. Keskustelimme lasten kanssa ruoan alkuperästä ja tarjolla oli rekvisiittaa näperreltäväksi. Lehmän sarvet aiheuttivat hämmennystä. Aikuisia kannustin keskustelemaan lasten kanssa ruoan alkuperästä sekä leikkimään Minimaatilalla yhdessä kotona. Kun leikin aikana nouseviin kysymyksiin etsitään yhdessä vastauksia, saattaa aikuinenkin oppia jotain uutta.
Olen pahoillani maailma. Maatilan kuva paketin kyljessä ei riitä. Lapset tarvitsevat kokemuksia ruoan alkutuotannossa voidakseen luoda ruokaan kokonaisvaltaisen suhteen. Tänä päivänä se on harmillisen haastavaa, kun kaupungeista puuttuvat ruoantuotantoympäristöt. Aina voi kuitenkin keskittyä siihen, mikä lasten elämässä on läsnä. Ei haittaa, vaikkei esimerkiksi maaperän köyhtymiseen liittyviä teemoja osaisi lapselle avata. Voi miettiä porkkanan kasvun tarpeita, näyttää esimerkkiä läsnäoleviin ruokailuhetkiin tai auttaa tekemään käyristä kurkuista turvallista tuttua ruokaa. Näin pienillä teoilla pienennämme palleaa puristavaa kuilua ja tarjoamme tulevaisuuden aikuisille pohjan luoda innovaatioita ruoantuotannon kehittämisen parissa.
Teksti: Meri Pikkarainen, luonto-ohjaaja ja kommunikaatiovalmentaja
Kuva: Miikka Ruohonen
Tällä hetkellä Meri suunnittelee Tuomas Lillebergin ja Oskari Pikkaraisen kanssa Ahlman Edun pihapiiriin ruoantuotantoteemaista kylttipolkua Tampereen perusopetuksen tueksi. Siitä kuullaan lisää pian!
Minimaatila:
https://mappa.fi/materiaalit/minimaatila-opas/
“Minimaatilan perustamisohjeet, sekä paljon erilaisia hauskoja tehtäviä sen parissa puuhailuun.”
Lasten ja nuorten puutarhayhdistys
https://www.lastenpuutarha.fi
“Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen toiminta-ajatuksena on syventää lasten ja nuorten viljelytaitoja ja -tietoja sekä luontosuhdetta.”
Lupa harrastaa -ryhmä Luonnon tutkijat:
https://www.tampere.fi/vapaa-aika-ja-harrastukset/lupa-liikkua-lupa-harrastaa
“Lupa harrastaa toimintamalli tarjoaa tamperelaisille lapsille ilmaisia harrastusmahdollisuuksia ympäri kaupunkia.”