Lähiruoka ja planetaarinen ruokavalio yhdistyivät herkullisesti viikonlopun Lähellä!-tapahtumassa Tampereen Kauppahallissa

Kaksi naista esittelee hankkeen toimintaa kauppahallin käytävällä.

Viime viikonloppu oli lähiruuan juhlaa, kun tamperelaiset pääsivät nauttimaan kauppahallin herkullisista makuelämyksistä ja tutustumaan alueen lähiruuan tuottajiin FUSILLI-hankkeen ja Tampereen Kappahallin järjestämässä Lähellä!-tapahtumassa. Tapahtumassa oli mahdollisuus oppia lisää siitä, miten pienillä ruokavalion muutoksilla voi vaikuttaa niin omaan terveyteen kuin planeettamme kestävyyteen.

Tästä pääset lähiruokatapahtuman tunnelmiin (video ohjautuu FUSILLI-hankkeen YouTube-kanavalle):

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

 

Viime viikonloppu oli lähiruuan juhlaa, kun tamperelaiset pääsivät nauttimaan kauppahallin herkullisista makuelämyksistä ja tutustumaan alueen lähiruuan tuottajiin FUSILLI-hankkeen ja Tampereen Kauppahallin järjestämässä Lähellä!-tapahtumassa. Tapahtumassa oli mahdollisuus oppia lisää siitä, miten pienillä ruokavalion muutoksilla voi vaikuttaa niin omaan terveyteen kuin planeettamme kestävyyteen.

Nainen mikrofoni kädessä Kauppahallin käytävällä.
Juontaja ja ruokatoimittaja Janica Brander avasi tapahtuman FUSILLI-hankkeen pisteellä, jossa asiakkaat saivat tutustua planetaariseen ruokavalioon ja vinkkejä askeliksi kohti kestävä ruokavaliota. Kuva. Sanna Teinilä

Kauppahallissa oli mukana lähiruuan tuottajia, jotka esittelivät paikallisia herkkujaan. Vierailijat saivat mahdollisuuden maistella tuotteita ja jutella suoraan tuottajien kanssa, mikä tarjosi ainutlaatuisen yhteyden ruuan alkuperään.

Tapahtumassa pääsi herkuttelemaan muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden osuuskunnan Pipa Companyn itse kerätyistä pihlajanmarjoista ja omenoista valmistetuilla karamelleilla, Soosipoikien tulevan talven glögillä ja Herkkuveräjän pisteellä maistatetusta saaristolaisleivästä, jonka Maalaisleipomo Juurilla leipoo käsityönä Ylöjärven vehnämyllyn tuoreista jauhoista.

Syksy on suomalaista satokautta parhaimmillaan ja sen hehkuvia värejä pääsi ihastelemaan Valliuksen vihannespuodissa. Juuresten, kaalien ja omenoiden rinnalla tarjolla oli jopa marja-aroniaa, omaa superfoodiamme, joka runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja sisältävänä tekee vasta tuloaan pöytiimme.

Kaksi miestä esittelee lähiruokaa, nainen tutustumassa.
Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden osuuskunnan Pipa Companyn itse kerätyistä pihlajanmarjoista ja omenoista valmistetut karamellit herättivät ihastusta ja maistuivat Kauppahallin asiakkaille. Kuva: Katri Gauriloff

Tapahtumassa oli loistava tilaisuus oppia enemmän lähiruuan merkityksestä ja sen tarjoamista eduista sekä planeetallemme, että ihmisten hyvinvoinnille. Hyvinvointi- ja terveystietoisuutta tapahtumassa olivat jakamassa Tampereen Sydänyhdistys ja Pirkanmaan Allergia- & Astmayhdistys. Tapahtumassa juontajana toiminut Savusuolaa-blogista tuttu toimittaja, kirjailija ja ruokavaikuttaja Janica Brander kiersi kauppahallissa haastattelemassa lähituottajia sekä tuomassa esille lähiruuan terveys -ja ympäristövaikutuksia.

FUSILLI-hankkeen pisteellä oli mahdollisuus saada lisää tietoa planetaarisen ruokavalion tärkeydestä ja siitä, kuinka voimme tehdä ruokavalinnoilla vaikutuksen ympäristöömme. Planetaarinen ruokavalio korostaa kestävien ja vähäpäästöisten ruokien, kuten hedelmien, vihannesten ja kasviproteiinien suosimista, mikä auttaa vähentämään ruuantuotannon ympäristövaikutuksia.

Kaksi naista esittelee yhdistyksen toimintaa kauppahallin käytävällä.
Hyvinvointitietoisuutta tapahtumassa jakamassa Tampereen Sydänyhdistys ja Pirkanmaan Allergia- & Astmayhdistys. Kuva: Katri Gauriloff

Nykyinen ruokajärjestelmämme aiheuttaa 1/3 kaikista kasvihuonepäästöistä ja on pääasiallinen syy luontokatoon, joten planetaarisen ruokavalion ydinajatuksena onkin kannustaa tekemään terveyttä tukevia ruokavalintoja pysyen samalla planeettamme kantokyvyn rajoissa.

Tapahtuma oli loistava esimerkki siitä, kuinka voimme yhdistää lähiruuan arvostamisen ja ympäristötietoisuuden. Se kannusti osallistujia tekemään tietoisempia valintoja ruokapöytään ja tukemaan paikallisia tuottajia ja samalla edistämään planeettamme hyvinvointia. Lähiruokatapahtumat, joissa jaetaan tietoa planetaarisesta ruokavaliosta, ovat askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Toivottavasti tällaiset tapahtumat jatkavat kasvuaan ja innostavat ihmisiä tekemään muutoksia kohti kestävämpiä valintoja. Jo pienehköillä muutoksilla voidaan saada aikaan iso vaikutus.

Mitäpä jos aloittaisit esimerkiksi pitämällä omalla asuinalueellasi lähiruoka-päivän, jossa asukkaat voivat jakaa, esitellä ja maistella oman kasvimaansa satoa ja innostaa uusiin puutarhakokeiluihin?

Ihanaa lähiruuan makuista syksyä toivotellen,
Katri Gauriloff, Ekokumppanit

 

Kuvat: Katri Gauriloff ja Sanna Teinilä