FUSILLI-hanketoimijat koolla Torinossa: 34 kumppania kolmestatoista Euroopan maasta edistää kaupunkien kestäviä ruokajärjestelmiä

Iso joukko ihmisiä nurmikentällä ryhmäkuvassa.

Hankekumppanit keskustelivat Torinossa 26.-28. kesäkuuta 2023 EU:n rahoittaman, kestäviä, osallistavia ja terveellisiä kaupunkien ruokajärjestelmiä koskevan FUSILLI-hankkeen edistymisestä. Samalla he tutustuivat Torinon paikalliseen hanketoimintaan.

FUSILLI on EU:n rahoittama tutkimus- ja innovaatiohanke, joka edistää kaupunkien ruokajärjestelmien muuttamista kestävämpään suuntaan.

Neljän vuoden aikana FUSILLI-hanke toteuttaa ja arvioi monenlaisia toimia tavoitteen saavuttamiseksi 12 eri kaupungissa eri puolilla Eurooppaa: Ateenassa, Castelo Brancossa, Differdangessa, Harkovassa, Koldingissa, Niluferissa, Oslossa, Rijekassa, Roomassa, San Sebastiánissa, Tampereella ja Torinossa. Nämä kaupungit ovat hankkeen päätoimijoita, jotka toteuttavat innovatiivisia toimenpiteitä living labeissa, elävissä laboratorioissa. Toimenpiteet kattavat koko ruokaketjun eli tuotannon ja jalostuksen, jakelun ja logistiikan, kulutuksen, elintarvikehävikin ja -jätteen sekä hallinnon.

FUSILLI-hankkeen tutkimuskumppanit seuraavat prosessia ja arvioivat toimintaa. Saadut kokemukset jaetaan kansainvälisesti muiden kaupunkien motivoimiseksi kopioimaan ja ottamaan käyttöön erityisen onnistuneiksi osoittautuneita toimia.

Ruokajärjestelmien muuttamisen edellytykset ovat erilaiset kaikissa kaupungeissa. Hankekumppanit kokoontuvat kuuden kuukauden välein jossakin hankekaupungissa sovittaakseen yhteen toimintansa, järjestääkseen työpajoja, solmiakseen liittoutumia ja erityisesti tutustuakseen paikalliseen ekosysteemiin ja sidosryhmiin hankekokouksen järjestävässä kaupungissa.

Tällä kertaa Torinon kaupungilla oli tilaisuus esittäytyä konsortiolle. Monet paikalliset kumppanit tutkimuksesta sosiaalisiin aloitteisiin osallistuivat ohjelmaan esityksillä:

  • Torinon yliopisto, joka kehittää kaupungin ruoka-atlasta ja julkaisee säännöllisesti Food Metrics -raportteja;
  • gastronomisten tieteiden yliopisto Pollenzossa, joka kehittää elintarvikkeiden kiertomalleja;
  • PUNTO al cibo -verkosto, jolla on keskeinen rooli Torinon ruokajärjestelmän sidosryhmien yhdistämisessä;
  • Fondazione Mirafiori, joka kehittää uusia ruokatuotteita ja -palveluita yhdessä Mirafiorin kaupunginosan asukkaiden kanssa;
  • Orti Generali, joka tarjoaa naapurustolleen valtavan viheralueen, jossa on puutarhanhoitoa sekä sosiaalista ja biologista monimuotoisuutta edistäviä toimintoja;
  • RePoPP-hanke, joka on omistettu ruokahävikin vähentämiseen Porta Palazzossa – Euroopan suurimmilla ulkoilmamarkkinoilla, jotka sijaitsevat Torinon sydämessä; sekä
  • Torino City Lab, joka edistää innovaatiohankkeita Torinon kaupungissa.

Torinon tärkein FUSILLI-kumppani – Torinon kaupunki – isännöi erittäin informatiivista kolmipäiväistä kokousta, jossa yli 50 kumppania eri puolilta Eurooppaa sai tutustua Torinon monipuolisiin ja huomattaviin ponnisteluihin paikallisen elintarvikejärjestelmänsä parantamiseksi.

Nyt kun yhteydet on luotu ja FUSILLI-kumppaneilla on ollut mahdollisuus tavata keskeiset toimijat henkilökohtaisesti, yhteistyö Torinon kanssa jatkuu varmasti.

Projektikoordinaattori:
Julia Pinedo Gil, CARTIF
julpin@cartif.es

Mediayhteydenotot:
Regine Wehner, Steinbeis Europa Zentrum
Regine.Wehner@steinbeis-europa.de

 

Teksti ja kuva: FUSILLI-hanke