Askeleita kohti planetaarista kouluruokaa

Puupöydällä lautasia, joissa vihanneksia, siemeniä, leipää ja muuta ruokaa.
Kuva: Sonja Vermeulen, EAT-Lancet Commission

Kouluruokailun tarjoilulinjastossa kasvisruoka tulee usein ohitetuksi ja se jää hävikkiruoaksi biojäteastiaan. Kasvisruoka ei ole kaikkien koululaisten suosiossa, vaikka he suhtautuvatkin siihen ilmiönä myönteisesti. Tottumus ohjaa ruokavalintoja vahvasti kohti koululaisen oman kokemuksen muovaamaa ideaaliruokaa, mikä kävi ilmi ruokapalveluntarjoaja Teese Botnia Oy:lle tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimus toteutettiin palveluliiketoiminnan AMK-opinnäytetyönä keväällä 2021.

”Planetaarisessa ruokavaliossa vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja syödään nykyistä reilusti enemmän, kun taas eläinperäisten ruoka-aineiden ja sokerin osuutta vähennetään olennaisesti.

Opinnäytetyössä koululaisille esiteltiin planetaarisen ruokavalion mukaan koostettuja ruokalautasia. Keskustelu lautasmalleista toi esille lukuisia koululaisten myönteisiä motivaatiotekijöitä kasvisruokaa kohtaan, kuten hyvinvointi ja terveys, ympäristön huomioiminen sekä eläinten hyvinvointi. Nämä eivät kuitenkaan aina riittäneet kasvisruoan valitsemiseen ruoan valintatilanteessa.”

Tampereen ammattikorkeakoulun Palveluliiketoiminnan opiskelija Leena Vaarasto kirjoitti opinnäytetyönsä lehtori Sanna Luodon ohjauksessa. Lue heidän blogikirjoituksensa ”Askeleita kohti planetaarista kouluruokaa” TAMK-blogista.

Vaaraston opinnäytetyöhön ”Kouluruoka kestäväksi planetaarisella ruokavaliolla – hyväksyvätkö lapset kasvisruoan?” voit tutustua Theseuksessa.