AhlmanEdun puutarhapäiväkirja: Maaginen maaperä – terveyden ja elinvoiman vaaliminen puutarhassa

Henkilö pitää käsissään maastanostettuja punajuuria.

Kotipuutarhureillakin on valta vaikuttaa maaperän mikrobivajeeseen, viljellä tervettä suolistomikrobiomia ja tukea omaa terveyttään itse kasvatetulla ruoalla, kirjoittaa AhlmanEdun projektipäällikkö Dora Tkalec puutarhapäiväkirjassa.

”Syömämme ruoan elinvoimaisuus riippuu ensisijaisesti maaperän laadusta, jossa se on kasvatettu. Voit tukea tervettä maaperää käyttämällä puutarhanhoidossasi luonnonmukaisia, biodynaamisia tai regeneratiivisia menetelmiä.

Aivan kuten maaperä tarvitsee erityishoitoa toimiakseen optimaalisesti, myös ihminen on monimutkainen ekosysteemi, joka koostuu triljoonista mikro-organismeista (bakteereista, viruksista ja sienistä), jotka asuvat kehon eri osissa ja elävät symbioosissa kanssamme. Näistä suolistomikrobiomi on yksi monimuotoisimmista ja vaikutusvaltaisimmista.

Me AhlmanEdussa olemme kehittäneet maaperän ravintoverkkomenetelmään perustuvan korkealaatuisen, mikrobirikkaan ja bioaktiivisen kompostin, jota käytämme puutarhanhoidossamme. Tämäntyyppinen komposti todella vaikuttaa puutarhassasi. Se parantaa maaperän terveyttä ja kasvien kasvua tarjoamalla maaperälle ja kasveille laajan valikoiman ravinteita ja mikrobeja.

Mikään ei ole tyydyttävämpää kuin nauttia omassa puutarhassa kasvatetuista tuoreista tuotteista valmistetusta herkullisesta ateriasta, mutta se on paljon muutakin, sillä mikrobirikas ympäristö ja siten elimistömme ovat terveytemme perusta. Se voi tuntua pieneltä teolta, mutta tukemalla tervettä maaperää et ainoastaan kasvata terveellistä ruokaa ja terveyttä tukevaa ympäristöä, vaan edistät myös omaa ja maapallon terveyttä.

Oma puutarha on paljon muutakin kuin kasvien kasvattamista ja syömistä.

Se on poliittinen teko elintarvikeomavaraisuudesta ja voimaannuttava prosessi, jossa voit vaalia myös omaa terveyttä ja elinvoimaasi”, kirjoittaa projektipäällikkö Dora Tkalec.

Lue Doran blogiteksti AhlmanEdun verkkosivuilta.

Jos haluat oppia lisää mikrobirikkaan puutarhan hoidosta, AhlmanEdu järjestää kesäkuussa kolme lyhyttä kurssia: Pysyvä penkkiviljelmä, Syötävä metsäpuutarha ja Maaperän ravintoverkko kotipihassa.

 

Lisätiedot:

Dora Tkalec
AhlmanEdu
dora.tkalec@ahlman.fi

Teksti: Dora Tkalec
Kuva: AhlmanEdu